Udvarhely Néptáncműhely

Az Udvarhely Néptáncműhely 1998 őszén alakult önkormányzati kezdeményezésre a Művelődési ház égisze alatt, 2005-ben saját jogi státust kapott.

Az elmúlt másfél év legfontosabb célkitűzései között a tánckar bővítése, valamint a néptánchoz és népzenéhez való visszatérés szerepel. Ez utóbbi a táncház mozgalom udvarhelyszéken történő fellendítésével valósulna meg, támogatva ezáltal az amatőr táncegyütteseket, valamint hangsúlyt fektetve a népzenészképzésre is.

Orendi István
Igazgató

Üveghegy ösvénye

-táncmisztérium-
Kőrösi Csoma Sándor és Erőss Zsolt emlékére

 

India és Nepál határán magasodik a nyolc és félezer méteres Kancsendzönga hegytömbje. Nevének jelentése „a hó öt kincse”: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. A helyiek vallása a hegyet szentként tiszteli, ám Magyar vonatkozásban is jelentős e hegy. Lábánál, a dardzsilingi temetőben, a keletkutató világhírű nyelvész, Kőrösi Csoma Sándor földi maradványai találhatók, a csúcsától nem messze, valahol az örök hó és fagy birodalmában, a legsikeresebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt teste pihent meg örökre. A két férfit majd két évszázadnyi idő választja el, de a nyilvánvaló különbözőségeik ellenére, azonos jellemvonásokat is találhatunk bennük: mindketten belső hangjukat megalkuvás nélkül követve alakították eseménydús életüket, vállalva egy, a kortársaik számára sokszor érthetetlennek, értelmetlennek tűnő kihívást. Bár más-más szándék és indíték vezette őket, másféle célok felé irányultak és a megvalósításaik is különböző értékrendbe sorolhatók, kettejük alakjának egyetlen produkcióban való felidézése különös lehetőségeket rejt. A cselekmény a tánc- és fizikai-színház stilizált nyelvezetén, a gazdag képzettársítást, többsíkú olvasatot kínáló lírai-balladai hangulatú képek során át bontakozik ki, s ez által kívánja egyetemes érvénnyel felmutatni a szándékában és elhatározásaiban meginghatatlan két hős önmegvalósító életét és megrendítő halálát. Alkotóinak szándéka szerint az előadás egyben megkésett sirató és tisztelgés is a két erdélyi székely-magyar alakja és áldozatos munkássága előtt, képzeletbeli zarándoklat ismert-ismeretlen nyugvóhelyükhöz, a mesebeli üveghegy ösvényét követve.
(Orza Calin)

Tánckar: Antal József, Bala Előd, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Lóránt, Kerekes Szendike, Koszta Krisztina, Osváth Ildikó, Sípos Réka Katalin, Boros Béla, Hajdó Árpád.

Alkotók
Zene: Molnár Szabolcs
Díszlet-jelmez: Balázs Gyöngyvér, Tamás Tibor
Vetítés: Ferencz Hunor
Koreográfus: Mihályi Gábor, Orza Calin
Ötlet, forgatókönyv, rendezés: Orza Calin