Kiszolgáltatott, finoman kidolgozott kéz- és lábmozdulatok, érzelmi terhek, életérzés. Kötődnének, szabadulnának. És amikor megfordul a viszonyuk. Borulékonyság. Végeláthatatlan harc egy mély lélegzetért.

A Stabat Mater himnusz, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól. A himnusz címe az első sorából adódik: Stabat mater dolorosa- szó szerinti fordításban: „Állt a fájdalommal terhes anya”.  A Rossini feldolgozásban a lassú, vontatott tempó is a mélységes fájdalmat, a zokogást festi le. A hirtelen váltások a dallamban olyanok, mintha megborzadna a szavak jelentésétől, mintha nem tudná kimondani a szavakat. A hit, a mozdulatokban való együttes kifejezése jelenik meg Kun Attila rendezte előadásban.

A test performativitása különleges módon kapcsolódik össze a darab terével és díszletvilágával. Az előadás ritmusának sodrása, a testek lenyűgöző metódusai engedik működni a szöveget a színpadon. Ebben a technikában egyszerre van jelen a fájdalommal teli világlátás és a hozzájuk kapcsolódó testek kíméletlensége.

Csegzi Noémi