Nagyvárad Táncegyüttes

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg Nagyváradon, a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a Nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik.

A műhelymunkát előtérbe helyezve a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett az utóbbi időkben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének. Színes előadás kínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a hivatásos szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festival-t, amellyel a régió kultúra fogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

A hivatásos munka mellett táncosaink, zenészeink az amatőr néptánc-mozgalomnak is zászlóvivői, gyermekeket és fiatalokat tanítanak város- és megyeszerte, hogy megismertessék és megszerettessék velük a népzenét és a néptáncot.

Dimény Levente
Művészeti igazgató

Stabat Mater

táncoratórium G. A. Rossini zeneművére

2016. április 25-én került bemutatásra a Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép Európa Táncszínház közös produkciója a Stabat Mater című táncoratórium, melynek rendező koreográfusa Kun Attila Harangozó Gyula-, és Imre Zoltán – díjas koreográfus, táncművész, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője.

Rossini Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmát megfogalmazó zeneműve, most a két társulat művészei által táncban születik újjá. „Történelmi határok, történelmi örökségek, kulturális örökségek és új utak, új találkozások keresésének összességéből formálódik az előadás – ezen újsütetű alkotói közösség egyöntetű válaszából, amelynek alapja a hit, a színház, a tánc és a humán értékek erejébe vetett hit. Hit az elszenvedett fájdalom feloldásában, a méltósággal viselt fájdalom feloldásában és nem utolsó sorban a tánc és a színház egyetemes erejében.

Az előadás szereplői: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Györfi Csaba, Iván Enikő Kitty, Jakab Zsanett (KET), Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Kovács Péter (KET), Pál Alíz, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó András (KET), Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea.

Alkotók
Koreográfus asszisztens: Horváth Adrienn (KET)
Oktatói asszisztens: Mádi László (KET)
Zeneszerző: Gioachino Rossini
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu
Dramaturg: Lőrincz Ágnes m.v.
Rendező-koreográfus: Kun Attila (KET)