Nagy örömöt jelent számunkra, hogy Mátéfi Zitát is köszönthetjük a 12. EHTET viselet-kiállítói között. Így ír magáról:

Születtem 1972-ben Alsóboldogfalván, elemi iskolába szülőfalumban jártam, középiskolát Székelykeresztúron végeztem.
Gyerekkori emlékeimből elevenen él bennem, hogy a kislányok kedves játékát, a babázást és a babaöltöztetést, babaruhavarrást sokáig gyakoroltam és legkedvesebb elfoglaltságom volt hosszú ideig.
A középiskolában találkoztam a néptánccal, ott voltam az 1987-ben alakult Pipacsok Néptáncegyüttes alapító tagjai között, és azóta folyamatosan a néptánc, és az időközben emellett kialakult másik tevékenységem, a népviselet készítés határozza meg mindennapjaimat.

Az első ,,székelyruhát” (viseletet) szükségmegoldásból magamnak varrtam, majd apránként kezdtem el a barátoknak, családtagoknak és a Pipacsoknak is népviseletet készíteni.  Ez a tevékenység az évek során vállalkozássá nőtt, immár 13 éve amatőr és hivatásos együtteseknek készítek viseletet, tervezek jelmezeket. Többek között a székelyudvarhelyi Néptáncműhelynek,  a Csillagocska Néptánccsoportnak, a borsi Galagonya Néptánccsoportnak, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptánccsoportnak, a nagyváradi Állami Filharmónia Néptáncegyüttesének dolgozom, de munkáim már a nagyvilág különböző pontjaira is eljutottak Japántól Amerikáig.
Elsősorban székelyföldi, Udvarhely-széki  férfi és női viseleteket készítek, ezek tárháza páratlanul gazdag és sokszínű, akár falvanként is változik a stílusa. Egyedi és legdíszesebb a siklódi, lövétei, derzsi, sóváradi viselet. Emellett más tájegységek viseleteit is készítem, széki, kalotaszegi, mezőségi, felcsíki ruhákat is varrok. Csak eredeti, természetes és minőségi anyagokból dolgozok, a díszítéseket, hímzéseket is én készítem, a csipkét édesanyám horgolja.

Tanúi lehettünk, hogy az utóbbi évtizedekben negatív változásokat szenvedett a székely népviselet, épp ezért arra törekszem, hogy az eredeti, régi viseleti darabok mintájára a viseletek hitelességét visszaadjam. Azt is szem előtt tartom, hogy a ruha kényelmes legyen, színpadi és mindennapi viselőjének megfelelő mozgásszabadságot biztosítson.  Szerencsére a változás pozitív irányba halad, a nagyobb együttesek is kezdenek visszatérni az eredeti és autentikus viseletekhez.

Elégedetté és boldoggá tesz, hogy ilyen szép munkát  végezhetek, lám, így lesz egy kislány álmaiból és játékából életre szóló hivatás és elköteleződés.